Gotowanie z olejem CBD staje się coraz popularniejsze. Olej CBD to całkowicie naturalny składnik, który można stosować w wytwarzaniu domowych dań, deserów i napojów. Bez trudu można znaleźć w internecie mnóstwo pysznych przepisów na wprowadzenie oleju CBD do wielorakich potraw – od koktajli i zup po ciasteczka, smażone warzywa i sosy do sałatek. Jednak jak to zrobić, by zachować wszystkie prozdrowotne właściwości CBD?
Korzyści z gotowania i pieczenia z CBD
- Długotrwałe efekty CBD
Kiedy CBD jest spożywany, kannabidiol jest powoli uwalniany do organizmu w trakcie trawienia, dzięki czemu jego efekty mogą trwać do dwóch do czterech godzin dłużej niż w przypadku innych rodzajów produktów z CBD.
- CBD nie jest psychoaktywne
Oleje CBD pochodzące z konopi, które są legalne w sprzedaży, muszą zawierać mniej niż 0,2% THC. Ich konsumpcja zapewnia więc wszystkie korzyści zdrowotne CBD bez odurzenia, z którym niekiedy kojarzą się artykuły spożywcze zawierające konopie indyjskie.
- Racjonalne dawkowanie
Najlepszą częścią używania CBD w domowych posiłkach i deserach jest możliwość kontrolowania dawki CBD i zapewnienia sobie wysokiej jakości składników, których używa się w swoich przepisach.
Jak gotować i piec z olejem CBD?
Kilka lat temu uważano, że podgrzanie oleju CBD może zwiększyć skuteczność kannabidiolu, jednak teraz już wiadomo, że wysokie temperatury mogą w rzeczywistości zniszczyć wiele aktywnych związków zawartych w CBD. Należy więc pilnować tego, aby związek ten nie znalazł się w temperaturze wyższej niż 160oC, a najlepiej nie przekraczać 100oC. Oznacza to, że w większości przypadków będzie trzeba poczekać, aż danie wystygnie, by dodać do niego CBD.
Oprócz przestrzegania zasad dotyczących temperatury gotowania, warto zwrócić uwagę na takie aspekty, jak:
Przechowywanie – CBD jest wrażliwe na światło i ciepło, dlatego potrawy z kannabidiolem warto przechowywać w hermetycznym pojemniku trzymanym w ciemnym, chłodnym miejscu.
Koncentracja składników – w przypadku gotowania ilość używanego oleju CBD będzie większa niż ta, jaką przyjmuje się jednorazowo np. pod językiem. Należy też podzielić tę wartość przez liczbę uzyskanych porcji.
Smak – może mieć ziemisty, gorzki smak, dlatego warto stosować wraz z nim naturalne aromaty, szczególnie te uzyskane z owoców i ziół. Sprawdzą się np. maliny, cytryna czy mięta.
Eksperymentowanie – smak oleju CBD może się różnić w zależności od producenta, koncentracji czy nawet partii. Dlatego zawsze warto mieć świadomość tego, że niekiedy konieczne będzie eksperymentowanie w kuchni, by znaleźć idealny aromat. Pozwoli to stworzyć unikalne kombinacje smakowe, które będą odpowiednie zarówno dla dań wytrawnych, jak i słodkich.
Podstawa i baza – CBD działa najskuteczniej, gdy występuje wraz z jakimś rodzajem tłuszczu. Aby więc wykorzystać kannabidiol do gotowania lub pieczenia, olej CBD powinien mieć bazę tłuszczową, taką jak np.:
- olej kokosowy,
- olej lniany,
- klarowane masło,
- olej rybi,
- olej słonecznikowy.
Gotowanie z olejem CBD. Jak wybrać olej CBD do gotowania?
Na rynku dostępnych jest wiele opcji oleju CBD, a produkty różnią się między sobą pochodzeniem konopi, jej przetwarzaniem, ilością składników aktywnych czy poziomem oczyszczenia. Niezwykle ważne jest to, aby zawsze wybierać sprawdzonych, renomowanych dostawców, którzy mogą wykazać się certyfikatami potwierdzającymi m.in. brak zanieczyszczeń czy stosowanie profesjonalnych metod wytwarzania CBD. I chociaż smak w przypadku gotowania jest ważny, to istotniejsze jest jednak to, aby sięgać po bezpieczne produkty, które rzeczywiście mogą nieść ze sobą korzyści zdrowotne.